Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fehér kenyér 730gr-os

hozzávalók:

1cs élesztő, 225g rétesliszt, 225g finomliszt, 1kkanál só, 1kk cukor, 1ekanál vaj, 3dl langyos viz.

A lisztet összekeverjük, a gépbe rakjuk a hozzávalókat leirási sorrendben(igen nem tévedés ez a könyv pont forditva irja, de nagyon fincsi lesz). Sima fehérkenyér sütésre állitjuk.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Zsemle (kb 16db)

hozzávalók: 1cs élesztő, 200g rétesliszt, 200g finomliszt, 1kk só, 2kk cukor, 2ek vaj, 1tojás, 2dl langyos tej.

Ebben a sorrendben a gépbe rakjuk és dagasztjuk, kelesztjük, majd kivesszük és zsemléket formálunk belőle, kikent, lisztezett tepsire rakjuk és lekenjük langyos vizzel. Igy még fél órán át kelesztjük letakarva konyharuhával. Majd ismét lekenjük és előmelegitett sütőbe rakjuk kb 15perc alatt megsül. (én 180fokon sütöttem) Ha kész még forrón lekenjük ismét vizzel és hagyjuk kihülni rácson. A sütő aljába egy tálba vagy tepsibe tegyünk vizet mindenképpen, hogy ne száradjon ki.

-------------------------------------------------------------------------------------

 

Kókusz :

2 tojást, 25 dkg kristálycukrot, 5 kanál mézet, 5 dkg margarint habosra keverek. 35 dkg lisztbe( fele sima liszt, fele rétes, és néha 5 dkg liszt helyett 5 dkg diót teszek bele, mert az nagyon finom) belekeverek egy sütőport és azt az előbbi masszával elkeverem, közben adok hozzá kb. 2 dl tejet, hogy kissé folyós legyen. kb. 24x30-as tepsiben 180 fokon 20 percet sütöm, szép magas tészta lesz.
Közben 20 dkg margarint, 20 dkg porcukrot,5 dkg sötét, jó minőségű kakaót 2 dl tejet rumaromával ízesítve felfőzök.
Hagyom kihűlni a tésztát, a mázat.
A tésztát kockára vágom, egyenként beleforgatom a mázba, majd kókuszreszelékbe( az egészhez kb. 15-20 dkg kókusz kell). Hűtőbe rakom.
Nem szabad áztatni, így is a külső rész beszívja a finom csokit!

Én sima lisztből csináltam az egészet és egy olcsó kakaóporból és igy is nagyon finom lett.

 

 

Kép

----------------------------------------------------------------

Kalács

hozzávalók: 1cs élesztő, 200g finomliszt, 150g rétesliszt, fél kiskanál só, 2,6dl tej, 80g cukor, 80g margarin, 1csipet fahéj, 1kávéskanál reszelt narancshéj izlés szerint mazsola.

A kétféle lisztet összevegyitjük majd a hozzávalókat ebben a sorrendben berakjuk a gépbe édes sütésre állitjuk. Kb 20perc elteltével belerakjuk a mazsolát is. Természetesen ki is lehet venni sütés előtt és fonni aztán sütőben sütni. Ha sütőben sütjük akkor kikent és lisztezett tepsibe rakjuk felvert tojással lekenjük és konyharuha alatt 30percig kelesztjük. Ezután újra megkenjük tojással és kb 25percig sütjük. A sütőből kivéve vizes ecsettel lekenjük.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Pogácsa, ami mindig puha

Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • 3-4 dkg élesztő
  • 2,5 dl tejföl
  • 3 közepes szem főtt krumpli
  • 2-3 evőkanál disznó- vagy libazsír
  •  
    Elkészítés: Megpucoljuk a krumplikat, felkockázzuk, és megfőzzük sós vízben. Amíg fő, kimérjük egy edénybe a lisztet, belemorzsoljuk a margarint, hozzáadjul a két tojássárgáját, a tejfölben elkeverjük az élesztőt, azt is beleöntjük, beleszórunk kb. 1 evőkanál sót, és hozzáadjuk az időközben megfőtt, leszűrt, áttört krumplit is. Jól összegyúrjuk, dagasztjuk, ha kell, még szórjunk bele lisztet.
    Ha jó hólyagosra gyúrtuk, belisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és meghajtogatjuk (15 percenként nyújtjuk és hajtogatjuk, elég 3-szor). Utána kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagságúra, késsel benégyzetrácsozzuk a tetejét. Kiszaggatjuk a pogácsákat, elhelyezzük a tepsin egymástól kb. 2 cm-re, tojássárgával megkenjük, megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt enyhén pirosra, de készre sül.

    Nekem kicsit több lisztet vett fel, de tényleg nagyon fincsi lett.

     Kakaós csiga

     

       Hozzávalók:

     

       60     dkg   liszt

         2,6  dkg   friss élesztő

         1      db     tojás sárgája

         2      evőkanál olaj

         1      k.m.  kanál só

         1      n.m.  kanál cukor

         3,8  dl      langyos tej

     

       Töltelék:

       13      dkg   vaj

         3      evőkanál kakaópor

         4       evőkanál cukor

    Ezeket kenhető állapotban összekeverni.

    Mindent bele a gépbe, dagasztó programra állítani, és ha megkel a tészta, kivesszük és kinyújtjuk téglalap formájúra (kb. 0,5 cm vastag). A tölteléket rákenjük, összetekerjük 1,5 ujjnyi csíkokra vágjuk.

    Tepsibe helyezzük, és még bő fél órát kelesszük, a tetejét kicsit megkenjük vajjal és a sütőben 175-185 fokon 30 percig sütjük. (sima villanysütő).

    5-6 perccel a sütés befejezése előtt, 2 dl forró tej,  vaniliás+1 kanál cukorral összekeverve ráöntjük (csigák tetejét megkenve) pár percre visszarakjuk a sütőbe.

     

     

     

    Hozzászólások

    Hozzászólás megtekintése

    Hozzászólások megtekintése

    Nincs új bejegyzés.