Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Emilia receptjei:

kenyérreceptek:

Francia kenyér:


420 ml víz
10 ml olaj
680 g liszt
7 ml só
7 ml cukor
1 cs. élesztőpor

Fehér kenyér:


320 ml víz
45 ml olaj
650 g liszt
10 ml só
25 ml cukor
25 ml tejpor
1 cs. élesztőpor

Kép 

 

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

Fehér kenyér bögrében ugyanaz a recept mint a sima fehér kenyérnél, de sütőpapirt kell rakni a bögrékbe.

------------------------------------------------------------------

Csokis kenyér:
240 ml víz
1 közepes tojás felverve
10 ml tejpor
10 ml olaj
120 ml cukor
2 ml só
60 ml aprított dió
320 g liszt
160 g kakaópor
3/4 csomag élesztőpor

 

 

Kép

------------------------------------------------------------------------------

Kakaós kalács (Észt módra):

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
12 dkg margarin
3 dl tej
5 g élesztő (azt írja hogy nem szárított, hanem hagy., de én 1 csomag élesztőport használok mindig)
1 tojás
2 ek. cukor
csipet só

Kép 



Hozzávalók a töltelékhez:
20 dkg cukor
12 dkg margarin
2 ek. kakaó
1 tk. fahéj
mazsola

Elkészítés:
A tésztához a margarint olvasszuk fel. Az élesztőt futtassuk fel. Az olv. margarint a tojással, a tejjel, az élesztővel, egy csipet sóval keverjük el, majd dolgozzuk össze a liszttel. A tésztát fél óráig tegyük hűtőbe. A megkelt tésztát nyújtsuk ki fél cm vastagságúra. Közben készítsük el a krémet: olvasszuk fel a margarint, adjuk hozzá a cukrot, kakaót. Ezt kenjük a tésztára, hintsük meg fahéjjal és mazsolával, majd tekerjük fel. A feltekert rudat hosszában vágjuk ketté, a két rudat fonjuk össze, ügyelve arra, hogy a vágott része mindig felül legyen, különben kifolyik a töltelék. Ezután készítsünk belőle koszorút (én nem mindig teszem ezt meg), és 200 fokon süssük 40 percig. (de tűpróba ajánlott)

--------------------------------------------------------------------------------------

joghurtos:


1 pohár natur joghurt
2 pohár rétesliszt
1,5 pohár kristálycukor
2 egész tojás
1 pohár étolaj
1 sütőpor
díszítéshez gyümölcs (lehet befőtt is), esetleg mazsola, cukrozott narancshéj, stb.
(mérce a joghurtos pohár)

Az anyagokat összekeverjük, teflon formában, v. vajazott tepsiben sütjük. Ha kicsit megszilárdult a teteje, kivesszük és rászórjuk a gyümölcsöket, majd visszatesszük és készre sütjük. Ha kész, vaníliás porcukorral meghintjük.

-----------------------------------------------------------

Muffinok

Csokis muffin

15 dkg étcsoki
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1 vaníliás cukor
1 ek. kakaó
3 tojás
10 dkg rétesliszt
1 tk. sütőpor
2 ek. méz
Felolvasztjuk az étcsokit, a vajat, a mézet gőzfürdőben (én mikróban olvasztok), hozzákeverjük a többi alapanyagot, beleöntjük a formába, és 190 fokon 20 percig sütjük.

Kókuszos-csokis muffin

10 dkg étcsoki
10 dkg margarin
1 tojás
1 dl tej
10 dkg liszt
10 dkg kókuszreszelék
1 cs. sütőpor
10 dkg porcukor
aszalt gyümölcs
Felolvasztjuk a csokit és a margarint, belekeverjük a többi alapanyagot (felsorolás szerint), végül teszünk bele aszalt gyümölcsöt, formába öntjük, megsütjük. (a sima tésztát is öntheted formába, utána a tetejére szórod az apróra vágott aszalt gyümölcsöt, és így sütöd)

Banános muffin

2 db banán
14 dkg liszt (BL80)
12 dkg zabpehely
1 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
1 csipet só
1 ek. méz
8 dkg margarin
1 tojás

A margarint habosra keverjük a tojással és mézzel, beleöntjük a többi hozzávalót és a villával összenyomott banánokat. Formába öntjük, tetejére tehetünk banánkarikákat. 190 fokon 15 percig sütjük.

Gesztenyés muffin

8,5 dkg margarin
12 dkg cukor
1 vaníliás cukor
2 tojás
15 dkg gesztenyepüré
1,25 dl tej
20 dkg liszt
1,5 kk. sütőpor
pici fahéj
5 dkg mazsola

A margarint habosra keverjük a cukorral, van.cukorral, tojással, gesztenyepürével. A masszába keverjük a tejet is, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot. Formába öntjük, mehet rá csokireszelék is. 200 fokon 20 percig sütjük. (ebből az adagból kb. 12 db süti lesz

Almás-diós muffin

17 dkg liszt
11 dkg cukor
2 kk. sütőpor
1 csipet só
1 kk. fahéj
4 dkg margarin
1 tojás
120 ml tej
18 dkg reszelt alma
1 marék mazsola
2 ek. darált dió + 2 ek. cukor (vagy 4 ek. dejó)

--------------------------------------------------------------------------

Pepparkakor svéd keksz


Hozzávalók: 30 dkg vaj vagy 35 dkg margarin, 50 dkg kristálycukor, 5 evőkanál méz, 2,3 dl víz, 1 csapott evőkanál gyömbérpor, 2 csapott evőkanál őrölt fahéj, 1 csapott evőkanál őrölt szegfűszeg, 1 kiskanál őrölt kardamom, 1 evőkanál szódabikarbóna, csipet só, 90 dkg finomliszt
A sziruphoz: 1,5 dl víz, 15 dkg kristálycukor

A puha vajat a cukorral habosra keverjük. A mézet kb. 0,3 dl vízben felolvasztjuk, majd hozzákeverjük az előzőekhez. A fűszereket, a sót és a szódabikarbónát is hozzákeverjük, majd apránként a 2 dl vizet és a lisztet dolgozzuk hozzá. Jó sima tésztát gyúrunk belőle, majd ha már egyáltalán nem ragad, cipót formálunk belőle és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap
Előmelegítjük a sütőt kb. 210 fokra. Elkészítjük a szirupot: A vizet felforraljuk a cukorral. Alaposan belisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát és különféle formákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kiszaggatott formákat és 5-6 perc alatt megsütjük. A még forró sült kekszeket megkenjük a sziruppal. (jó soklesz belőle, ezért érdemes több tepsit előkészíteni)

---------------------------------------------------------------

Joghurtos szilvatorta

hozzávalók: két tojás, egy banán, öt deka cukor, húsz deka liszt, fél csomag sütőpor, öt deka vaj, két pohár natúr joghurt, 70 deka szilva, egy evőkanál zsemlemorzsa, fél kávéskanál fahéj

elkészítés: a szilvát megmossuk, kimagozzuk és félbe, negyedekbe vágjuk. néhány érett szemet félreteszünk. az egyik joghurtot egy mélyebb tálba öntjük, belekarikázzuk a banánt, összeturmixoljuk. hozzáaadjuk a toját, a cukrot, a mikróban megolvasztott vajat, a fahéjat és jól kikeverjük. a lisztet a sütőporral alaposan összedolgozzuk és a masszához keverjük. vajjal bekent és zsemlemorzsával megszórt kerek tortaformába simítjuk a tésztát, a tetejére rakosgatjuk a szilvát. előmelegített sütő középső rácsán 200 fokon kb. 20 percik sütjük. ha a közepébe szúrt villára nem ragad nyers tészta, kivehetjük. várjuk meg, míg egészen kihűl. a tortaformából kivéve egyenesen a tálra emeljük. közvetlenül tálalás előtt díszítjük: egy pohár joghurtot a tetejére simítunk. a félretett puha szilvát botmixerrel pépesítjük, a joghurtra csepegtetjük, kissé elhúzzuk kanállal.

néhány egyéni megjegyzés: a banán kicsi legyen, szilvából szerintem nem kell 70 deka, és nekem 40 perc alatt sült meg (kb) magasabb hőfokon. Bármely más gyümölccsel is finom!

 

Kép

-------------------------------------------------------------------------------------------

Szezámmagos sütemény

Hozzávalók a tésztához:
80 dkg liszt
1 csapott evőkanál só
1,5 dl olaj
5 dl tej
5 dkg élesztő
Hozzávalók a krémhez:
25 dkg margarin
3 tojássárgája

szezámmag

A tésztát összedolgozzuk, 4 részre osztjuk. Egyenként nyújtjuk, megkenjük a tkrémmel, feltekerjük, háromszögekre vágjuk. 1/2 órát pihentetjük a tepsiben, ne rakjuk szorosra mert megkelnek. Tetejére tojássárgáját tejfölt kenünk, szezámmaggal megszórjuk, megsütjük.

 

 

Kép

----------------------------------------------------------------------------------------

Vajas toastkenyér (1 kg-s)

480 ml víz
70 dkg liszt
3 tk. só
1,5 tk. cukor
8 dkg puha vaj (én margarinnal)
2,5 tk. élesztőpor

 

Kép


Mazsolás kenyér (fél kg-s)

350 ml víz
45 dkg liszt
2 tk. só
4 ek. cukor
5 dkg puha vaj (én margarinnal)
1,5 tk. élesztőpor
1,5 tk. őrölt fahéj
3 ek. tejpor
7 dkg mazsola (dagasztás közben hozzáadni)

 

Kép

Mindkét kenyeret géppel dagasztom, kelesztem (de aki bírja, csinálhatja kézzel is), sima sütőben sütöm. Egy nagy tepsire rá a kenyérsütő tepsim, abba sütőpapír, a kenyerek tetejét berácsozom egy kés hegyével, ha hagyja és megkenem langyos vízzel, majd 200 fokon 60 perc sütés. Még forrón ki kell venni a formából, különben a gőztől bevizesedik. Ha kihűlt, akkor nylon zacskóban 3 napig tárolható lenne, ha el nem fogyna addig.  A vajas toastkenyér tésztájából zsemléket is csináltam, isteni lett! A mazsolás kenyérnél azt írják, hogy vajjal megkenve, vagy pirítósként nagyon finom, és igazuk van!

------------------------------------------------------------------------------

Zöldséges tojásos nokedli

Először megcsinálom a n.okedlit. Ebben az esetben 70 dkg lisztből készült, 1 tojással, sóval, vízzel. Felét simán kifőzöm, másik feléhez keverek sűrített paradicsomot, így szép színes lesz. (nem muszáj így variálni)
Egy nagy fej vöröshagymát apróra felkockázok, kellő mennyiségű margarinban lepirítom kevés sóval. Hozzákeverek még fagyosan fél kg mexikói mix zöldségkeveréket (kukorica-borsó-pritamin paprika-répa-zöldbab), megszórom delikát ételízesítővel, öntök hozzá egy pici vizet, megpárolom. Felverek tojásokat (ehhez a mennyiséghez 6 db kellett), pici só megy bele, ráöntöm a párolt zöldségekre a nokedlivel együtt, és addig pirítom, míg a tojás rántotta-szerű lesz. Kiadós, laktató, finom!

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.